Simon at the World Championships in Hard Enduro

Simon er til VM i Hard Enduro

Mit navn er Simon og jeg dyrker motorsporten Enduro, der er en offroad langdistance-disciplin indenfor motorcykelløb. Løbene strækker sig som regel over flere dage, over lange distancer hver dag og i gennem uvejsomt bjergterræn med så mange forhindringer som muligt. Forhindringer er som regel bjerge med klipper, mudrede skrænter, over og gennem floder, kløfter, stammer og tætte skove. 


Enduro er udformet sådan, at rytterne presses maksimalt og testes på alle parametre; køreteknik, udholdenhed, styrke, disciplin og planlægning - således at kun en vis procentdel af dem kører over målstregen den sidste dag og gennemfører løbet. Det køres på motorcykler som minder om motocross-maskiner - men er konstrueret så de passer bedre til teknisk kørsel frem for moment. De har lavere gearing, kraftig affjedring og dæk med gribeevne på klipper og glatte rødder i regn eller brændende sol. 


Elementet af eventyr, at blive skubbet langt ud af min comfort-zone og få testet mine grænser, kombineret med den helt specielle følelse man får af næsten at smelte sammen med en kraftfuld motorcykel i både høj og lav fart, samtidig med at man bevæger sig gennem fantastisk smukke og brutale landskaber langt fra beboelse, er noget der fængede mig fra starten. Det er i sidste ende en test af din viljestyrke, om du formår at klemme tænderne sammen selvom du er våd, kold og din krop er tappet for energi efter dagevis og timevis af strabadser. 

Selvom det er en individuel sport, hvor man konkurrerer alene mod de andre ryttere, så hjælpes man ofte ad hvis man møder en anden rytter, der har behov for det eller man selv møder en udfordring der virker uoverstigelig - så der er massere fællesskabsfølelse også. Det giver for de fleste ryttere venskaber på kryds og tværs af landegrænser. Det er en sport, der giver dig mulighed for at komme ud og se dele af verden og landskaber, som du ellers aldrig ville se. For mit vedkommende har jeg haft fornøjelsen af løb i f.eks. Mexico, Marokko, Lesotho, Sydafrika, Tyrkiet, Rumænien og flere andre lande med smukke bjerge.

Nøglen til at gennemføre et løb ligger i god forberedelse. Man skal være i god fysisk form, have mange timer med træning i sadlen inden samt spise og drikke rigtigt før og under løbet. Ens motorcykel skal være toptrimmet og sat op til udfordringerne med så få fejlkilder som muligt.

Det samme gælder ens køreudstyr på kroppen, der samlet set vejer ca. 10 kg som du skal have på i op til 10 timer på en dag. I starten brugte jeg altid en undertrøje af kunststof, men det havde den effekt at jeg på strækninger med høj hastighed blev meget nedkølet. En kammerat der deltager i arktiske ekspeditioner anbefalede mig en dag at prøve en undertrøje af uld - og siden jeg fik mulighed for til at køre løb med en merino T-shirt fra LOOW har jeg ikke set mig tilbage siden! Den lette vægt, den super behagelige følelse mod huden (uanset om man er tør eller våd) de svedtransporterende egenskaber, og at den holder mig varm eller tempereret når det er nødvendigt gør, at det er den perfekte T-shirt til min ekstrem-sport. At den så viste sig at være utrolig slidstærk og holde til træning og løb i flere år var et stort plus og ikke mindst at den næsten ikke optager lugt fra sved, som bomuld gør - så den er frisk i flere dage og let kan skylles, luftes og bruges igen.

Lige nu har jeg fornøjelsen af at stille til VM i Hard Enduro i Serbien for første gang. Det bliver en løbsdag over menneskeskabte forhindringer og derefter tre løbsdage i bjergene på ca. 100 km. hver. Vejrudsigten lover blandet vejr med både sol og regn, lave og høje temperaturer, så jeg er glad for at have min merino T-shirt fra LOOW med i gearbag'en. Hele verdenseliten er her, og selvom en hobby-rytter som mig ikke henter nogen medaljer, så er jeg sikker på, at vi alle nok skal få en fantastisk uge med løb.

Simon kører i den lette T-OSS 135 O-neck merino T-shirt.