Working at the End of the Earth

At arbejde ved verdens ende

Aviaaja har arbejdet med ekstrem turisme i Antarktis siden 2016. I dag arbejder hun som Guest Services Manager på Union Glacier Camp. Ud over sine mange sæsoner hos firmaet Antarctic Logistics & Expeditions har hun også arbejdet flere sæsoner ombord på ekspeditionsskibe. Her har hun besøgt både Den Antarktiske Halvø, de subantarktiske øer syd for Sydamerika og New Zealand samt Rosshavet.

Vejen til Antarktis
Min historie begynder i Grønland, hvor jeg voksede op omgivet af sne og barske landskaber. Det var der, jeg udviklede en dyb kærlighed til Arktis og drømte om at udforske dets modstykke på den anden side af jorden.

Jeg mødte en af partnerne i virksomheden, Antarctic Logistics & Expeditions, mens jeg arbejdede i en fjerntliggende lejr i Grønland tilbage i 2016. Dette møde førte til en jobsamtale, som førte til, at jeg sagde mit job op i nord og rejste til det indre af Antarktis for første gang et par måneder senere. Det var naturligvis kærlighed ved første blik, da jeg trådte ud af flyet på Blue Ice Runway på 79° syd!

Siden da har jeg samlet brugt halvandet år af mit liv på at bo i et lille Trango-3-telt i vores hovedcenter, Union Glacier Camp, hvor jeg i dag arbejder som Guest Services Manager. Vores virksomhed faciliterer ekstrem turisme, skræddersyede projekter samt logistisk støtte til videnskab og ekspeditioner i det indre af Antarktis. Når vi kombinerer dette med udfordringerne ved vores afsides beliggenhed og det til tider ekstreme antarktiske vejr, har vi aldrig et kedeligt øjeblik.

Livet i Union Glacier Camp
Noget af det, jeg bedst kan lide ved at arbejde i vores lejr, er at møde vores gæster, som kommer fra hele verden. Det er altid utroligt at se dem sætte sig for at nå deres mål i dette barske miljø, uanset om det er at nå toppen af Mount Vinson, stå på langrendsski til Sydpolen, gå med kejserpingviner på havisen, løbe ismaraton, skydive over Ellsworth Mountains eller arbejde med et regeringsprogram, der laver videnskab. De bringer alle deres historier og oplevelser med sig til Union Glacier. 

At spise middag med verdenskendte forskere, en flok bjergbestigere, folk med en passion for rejser og naturfotografer giver nogle virkelig fede samtaler, og det lærer mig en masse om resten af verden. I år havde jeg den store fornøjelse at tage en gruppe gæster med til Sydpolen, og jeg nyder altid at rejse til dette historisk og videnskabeligt vigtige sted helt nede på bunden af planeten. 

For mig er Sydpolen det tætteste, man kommer på at rejse ud i det ydre rum uden at forlade planeten. Her er vi nødt til at tage den med ro for ikke at blive syge af højden, vi skal passe ekstra på ikke at udsætte vores hud for det kolde miljø, og vi er omgivet af videnskabsbygninger  midt i denne isørken.

Iskoldt vejr
Livet i Antarktis kan være en kamp mod elementerne, når Moder Natur virkelig giver den gas. I denne sæson endte vi med at vente 20 dage i Punta Arenas, Chile, før vi kunne flyve til Union Glacier Camp på grund af ekstreme vejrforhold. Fra lave temperaturer til stærk vind - hver dag byder på nye udfordringer, selv om solen aldrig går ned under den australske sommer. Men med det rigtige udstyr og en smule opfindsomhed lærer vi at tilpasse os og trives i dette barske miljø.

Uldtøj, som LOOW-udstyret, er en lifesaver, der holder mig varm og isoleret mod den bidende kulde. Alt fra sovepose til polarstøvler til tøj og lakridsposer er pakket med stor omhu, så jeg ikke glemmer noget, når jeg forlader mit hjem i New Zealand. At kunne mikse og matche lagene afhængigt af temperaturen udenfor er et perfekt set-up for mig. Jeg havde bogstaveligt talt min Loow-vest på næsten hver dag i løbet af sæsonen, da jeg elsker, hvordan den høje hals gav mig et ekstra lag beskyttelse mod vinden. Om dagen havde jeg mine stilfulde uldne basislag på, og om natten tog jeg de behagelige joggingbukser på.

Sammenhold på tværs af grænser

I min optik er Antarktis' største styrke kontinentets barske og smukke natur samt de fantastiske mennesker, jeg får lov at møde. Der er noget særligt ved mennesker, der elsker at bo i telt på en gletsjer. At kunne føle sig hjemme i en øde og kold isørken er takket være teamwork og gode mennesker. 

Alle de gæster, der besøger vores lejr, siger, at deres drøm om Antarktis begyndte som et ønske om at møde den golde isørken og nå jordens ende, men det de tager med hjem er de mange nye ansigter og historier, de har lært at kende. Det er som om at verden kan mødes på isen på en anden måde - og det er derfor, jeg vender tilbage igen og igen.